Phone
🏆 Winnaar Marktonderzoeksbureau van het Jaar 2020 🏆

Onderzoek volgens de Byron Sharp theorie

Byron Sharp is HOT!

Er wordt veel geschreven en gediscussieerd over Byron Sharp en het belang van het werven van nieuwe klanten: loyaliteit zou bij klanten ver te zoeken zijn. Markteffect heeft zich verdiept in de theorie en een visie ontwikkeld in welke context de gedachtegang van Byron Sharp interessant en toepasbaar is. Wij helpen organisaties graag door hierover in discussie te gaan en, waar relevant, de Byron Sharp theorie om te zetten naar de praktijk.

Toepassing Byron Sharp principe

Belangrijke marketing-KPI’s als naamsbekendheid en imago kunnen we op twee manieren meten, afhankelijk van de productcategorie. Voor productcategorieën waar beslissingen snel genomen worden, adviseren we de methode met als uitgangspunt het Byron Sharp principe (FAST). Voor productcategorieën waar beslissingen langzaam en rationeel worden genomen, hanteren we de traditionele methode (SLOW).

Distinctive Brand Assets

unieke herkenbare eigenschappen van een product, dienst of merk

Category Entry Points

situaties waarin je aan een product, dienst of merk zou moeten denken

Fysieke beschikbaarheid

hoe goed product, dienst of merk verkrijgbaar is.

Wat is de FAST methode volgens Byron Sharp?

De FAST methode is gebaseerd op het principe dat consumenten geen emotionele binding met merken hebben en dus hun keuzes niet baseren op merkimago of op andere rationele aspecten.

Consumenten laten zich uitsluitend leiden door situaties waarin zij aan een merk denken (category entry points), merken herkennen aan bepaalde specifieke eigenschappen (distinctive brand assets) en door de fysieke verkrijgbaarheid.

Imagowaarden spelen een minder grote rol. Hoe beter de mentale en fysieke verkrijgbaarheid, des te groter de penetratiegroei. Merken groeien door nieuwe kopers aan te trekken, niet door de huidige kopers loyaler te maken.

Om merkpenetratie te stimuleren moet een merk opvallen zodat kopers zich er gemakkelijk mee kunnen identificeren. Consumenten zien vaak niet waarom het merk dat zij gebruiken anders is dan andere merken in de markt. Ze hebben kennis over het merk dat ze gebruiken, maar niet over merken die ze niet gebruiken. Marketeers moeten ervoor zorgen dat hun merk opvallend onderscheidend is ten opzichte van andere merken.

Schematische weergave van de denkwijze van Byron Sharp

Bij Byron Sharp hangt veel af van de balans tussen mentaal beschikbaar zijn en fysiek beschikbaar zijn. Organisaties die willen groeien, dienen hier een goede balans in te vinden. In onderstaande afbeelding wordt dit afgebeeld.

 

Meer weten over de mogelijke toepassingen van Byron Sharp?

Om goed te begrijpen wat een merk uniek maakt is het uitvoeren van onderzoek naar category entry points en distinctive brand assets van groot belang, zodat marketing en communicatie investeringen op de juiste wijze worden ingezet. Wij zorgen er door middel van onderzoek voor dat jouw euro maximaal rendeert!

Wil jij weten hoe jouw merk, product of dienst scoort op onderscheidendheid (distinctive brand assets) en relevantie (category entry points)? Of wil je graag brainstormen of de FAST methode op jouw markt van toepassing is? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.


Neem contact op 

Nieuwsgierig naar de theorie van Byron Sharp en de koppeling met uw bedrijf?

Neem contact op met onze specialist, Michael Petit.


Michael Petit
Client Consultant