Phone
🏆 Winnaar Marktonderzoeksbureau van het Jaar 2020 🏆

Nieuws

‘Rol van arbeidsmigranten heel belangrijk’

13 december 2017

De groeiende vraag naar personeel is voorlopig nog niet ten einde. Dat blijkt uit een onderzoek van Markteffect onder klanten van arbeidsbemiddelaar OTTO Work Force. Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht voor komend jaar een sterke toename van de personeelsbehoefte. De vraag naar flexibele arbeidskrachten zal daardoor volgens de ondernemers verder toenemen, waarbij er een belangrijke rol is weggelegd voor arbeidsmigranten. Vier op de vijf respondenten noemen de rol van arbeidsmigranten binnen de organisatie nu al heel belangrijk.

Door de aantrekkende economie en de verwachting dat de groeiende vraag naar personeel blijft aanhouden denken de ondervraagden dat ook de rol van flexmedewerkers en arbeidsmigranten steeds belangrijker wordt. Ruim tachtig procent van de ondervraagden verwacht dat de inhuur van flexibele arbeidskrachten de komende tijd toeneemt. Respondenten zijn van mening dat die behoefte aan extra personeel niet meer kan worden ingevuld door Nederlandse medewerkers, maar dat hiervoor arbeidsmigranten worden ingeschakeld. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de bedrijven nu al voor bepaalde werkzaamheden geen Nederlands personeel meer kunnen vinden en dat er in meerdere regio’s in Nederland te weinig arbeidskrachten zijn vanwege een sterk vergrijsde demografie. Mede hierdoor noemt tachtig procent de rol van arbeidsmigranten binnen de organisatie momenteel dan ook al als heel belangrijk.

‘Arbeidsmigranten hard nodig om gaten op te vullen’

OTTO Work Force speelt hierop in door de medewerkers te trainen en te begeleiden met behulp van de nieuwste technieken en maatwerk richting de klant. Dit heeft ervoor gezorgd dat de medewerkerstevredenheid bij OTTO Work Force hoog is en de flexmedewerkers lang werkzaam blijven bij de bedrijven waar zij worden ingezet. Frank van Gool, CEO van OTTO Work Force, vraagt al langer aandacht om al Nederland zorgvuldig om te gaan met arbeidsmigranten omdat de nationale economie deze heel hard nodig gaat hebben. “Door de aantrekkende economie en demografische ontwikkelingen, ontstaat er binnen een aantal jaar al een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten. We hebben de arbeidsmigranten hard nodig om de gaten in onze arbeidsmarkt op te vullen,’’ aldus Van Gool, die aangeeft dat Nederland momenteel niet in de top vijf staat van populaire landen voor arbeidsmigranten. ,,Daarom moeten we heel snel een omslag gaan maken in ons denken en ons meer op de positieve aspecten gaan focussen. Nederland zal er hard aan moeten gaan trekken om de strijd om arbeidsmigranten te winnen.”


Meer weten over dit onderzoek?

 

Neem gerust contact met ons op!


Danny Meulenbroeks
Onderzoeksspecialist