Phone
Genomineerd voor Marktonderzoeksbureau van het Jaar 2020

Nieuws

De ideale school volgens studenten

7 februari 2018

Hoe zorgt een onderwijsinstelling ervoor dat hun school dé school is waar potentiële studenten graag naar toe willen, waar huidige studenten tevreden afstuderen en waar fans voor het leven worden gecreëerd? Markteffect zoekt het uit in het boek ‘De ideale school’, vol met concrete handvatten voor onderwijsmarketeers.

Onderliggende drivers

In 10 jaar onderzoek in het onderwijs zagen we de behoefte aan diepgaande inzichten in de drijfveren van scholieren en studenten groeien. Markteffect achterhaalt voor het eerst wat scholieren en studenten nu écht bedoelen als ze het hebben over een leuke sfeer, goede docenten en een uitdagende leeromgeving. We vroegen dit niet alleen aan maar liefst 2.500 scholieren en 2.500 studenten, maar gingen ook het werkveld in om de beste tips van experts te verzamelen. 

Experts aan het woord

Experts van het Summa College, Universiteit Twente, Rijksuniversiteit Groningen en de Christelijke Hogeschool Ede leggen uit waarom juist deze scholen zo goed scoren onder (potentiële) studenten. Ook experts van mediabureau Abovo Media, het Interstedelijk Studenten Overleg, internationaal studiekeuzeplatform StudyPortals, promoter van het beroepsonderwijs WorldSkills én de mbo-docent van het jaar 2017 komen aan het woord en delen hun tips voor de ideale school.

quote

Wees eerlijk, duidelijk, verdiep je in je studenten, weet waar ze zich mee bezig
houden en durf ook je lesprogramma af en toe los te laten. Scholen
moeten zich verbeteren door een plek te creëren waar een student zich fijn en
veilig voelt. We moeten meer een ‘learning community’ zijn, waarbij docenten
nog meer naast de studenten staan. We zijn op dat vlak nog heel erg schools.

 

Conrad Berghoef, mbo-docent van het jaar 2017, werkzaam bij ROC Friese Poort Drachten

Rol van de docent

Volgens scholieren, studenten en experts ligt de sleutel tot de ideale school in de rol van de docent: de docent heeft invloed op de sfeer, de mate waarin een student zich thuis voelt en de motivatie om te leren. Het is een must voor docenten om te laten zien dat ze plezier in hun vak hebben en te zorgen voor een goede lesstructuur, die actief, interactief en afwisselend is. Voor de sfeer op een school is het belangrijk dat iedereen gelijk behandeld en gerespecteerd wordt. Ook mag benadrukt worden dat medestudenten gemotiveerd en behulpzaam zijn.

Quick wins

Het onderzoek gaat ook dieper in op persoonlijke begeleiding, samenwerking tussen school en bedrijven, toekomstperspectief, faciliteiten op school, activiteiten buiten schooltijd en de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan tijdens de studie. We zetten per aspect quick wins op een rij om nog beter in te spelen op de wensen van potentiële studenten. 

Bestel nu

Het boek ‘De ideale school’ is vanaf 12 februari beschikbaar. Neem contact met ons op voor meer informatie.


Meer weten over de ideale school?

 

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over het boek 'De ideale school' of over de Markteffect Imagomonitor voor mbo-, hbo- en wo-instellingen.


Edgar de Beule
Algemeen directeur