EK kijkgedrag onderzoek 2021

9 juni 2021

Driekwart van de Nederlanders gaat het EK voetbal volgen. En 86 procent daarvan kijkt dat thuis op de eigen televisie. Corona vergalt de pret een beetje. Gelijktijdig blijft de hoop dat Oranje de wedstrijden wint. En een enkeling verwacht dat over een paar weken het verbod op kijken in de horeca of op pleinen ingetrokken wordt.

Niet in de kroeg, dan in ieder geval thuis

Dat blijkt uit een onderzoek van Markteffect onder zestienhonderd Nederlanders van 18 jaar en ouder dat vorige week werd gehouden. Ook een van de leukste zomeractiviteiten denkbaar - met een grote groep voetbal kijken - wordt verknald door corona. De stadions zijn maar voor een derde gevuld. De kroegen mogen geen beelden laten zien. Grote schermen op pleinen en in straten zijn verboden. En thuis mag je eigenlijk ook maar vier mensen over de vloer hebben. De helft van de ondervraagden denkt dat het EK minder leeft door alle aandacht rondom corona. Een op de drie Nederlanders heeft door alle coronasores ook zelf minder zin in het EK.

De helft van de voetbalfans zegt dit jaar niet anders te kijken dan andere jaren. 34 procent let erop dat de groep niet te groot wordt en een kwart kijkt uit of de locatie wel geschikt is om bijvoorbeeld de 1,5 meter in acht te houden. 86 procent kijkt dus thuis. Een op de tien gaat naar familie of vrienden en zo’n 3 procent hoopt vurig dat het tóch nog mogelijk wordt om in de horeca de wedstrijden te volgen.

Genieten

Het EK wordt wél genieten, tenminste als de voorspellingen uitkomen. Slechts 12 procent verwacht dat Oranje al in de poulefase sneuvelt. Ondanks al het gemopper ziet 8 procent Nederland zelfs de finale winnen. Een op de vier heeft geen idee en de rest denkt dat een achtste-, kwart-, of halve finale tot de mogelijkheden behoort.

Maar twee landen zijn kansrijker dan Nederland menen de geënquêteerden; 19 procent zet zijn geld op Duitsland en 8 procent ziet Frankrijk er met de zilveren EK beker vandoor gaan.

Mocht Oranje het niet redden dan stappen de fans naadloos over op de buren, 27 procent is dan voor België en 10 procent wordt supporter van Duitsland.

3 procent dost zich helemaal uit als Oranjefan als de tv aangaat. 19 procent pakt slechts een oranje kledingstuk. 7 procent heeft het huis versierd, 3 procent heeft de tuin getransformeerd tot oranjebasis en bij 2 procent is heel de straat een oranje festijn. Het gros zit dus in zijn normale kloffie te kijken. Het EK moet nog wat gaan leven, laten we het daar op houden. 61 procent wist vorige week niet eens bij wie Nederland in de poule zit (Oekraïne, Noord-Macedonië en Oostenrijk).

‘Ik draag nu thuis gewoon mijn geluksshirt' 

Natuurlijk gaat ie kijken. Maar het EK voetbal 2021 wordt niet als voorgaande keren. Peter Klooster had als vrijwilliger bij de Supportersclub Oranje altijd kaartjes voor de wedstrijden van het Nederlands elftal. Nu greep hij ernaast. Er zijn in verband met corona veel minder kaarten. De stadions zijn maar voor zo’n derde gevuld. ,,Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik er niet erg achteraan heb gezeten. De wedstrijden zijn nu een soort FieldLab met verplichte PCR-tests. Ik ben 60 jaar en volledig gevaccineerd. Ridicuul. In die heisa heb ik geen zin.’’

Dus hij zit dit EK thuis in Zwanenburg of bij vrienden voor de tv met zijn oranje zonnebril op en zijn oranje geluksshirt aan. ,,Als ik dat draag gaat het altijd goed.’’ Als hij juicht is het met hooguit zes tot acht andere mensen in plaats van een orkaan van geluid die uit het stadion omhoog komt. ,,Entourage doet veel met mensen. Ik vind het nu minder leuk. Het leeft ook minder bij de mensen. Ik ben een positief mens, dus ik hoop dat er versoepelingen komen. Maar ik vrees dat die pas komen als het EK voorbij is om te voorkomen dat er te veel mensen samen komen. Maar als we winnen krijgen we een volksfeest dat je niet tegen kunt houden. Dan gaat iedereen los.’’

‘Ik kijk bij de kroegbaas thuis’

Vincent Bax (39) kijkt dit jaar niet in zijn stamkroeg De Potdeksel in Utrecht, maar bij de zus van kroegbaas Kris Besselse die boven het café woont, met een mannetje of vier. Zijn stamkroeg gaat op de speeldagen een uur voor aanvang van de wedstrijden van het Nederlands elftal dicht. Er komt toch niemand. De horeca mogen de wedstrijden niet laten zien, ook niet op tv’s die er normaliter toch al staan en ze moeten nog altijd om 22.00 uur sluiten en dan is er pas één helft gespeeld.

Doodzonde vindt Bax het. De sfeer in het café met dik 150 man, bier, bitterballen en doelpunten die is met niets te vergelijken. ,,Ik nam er vrij voor. Nu leeft het veel minder. Vroeger sprak je al weken van tevoren af met vrienden. Nu niet.’’ Zijn eerste vaccinatie krijgt ie deze week nog, dus ook wat dat betreft zou het veilig zijn.

,,Ik ga nu thuis kijken met mijn Nederlands elftal shirt aan. En ik ga nog paar avonden met Kris, de kroegbaas kijken.’’ Zondagavond zitten de kameraden Bax en Besselse boven het café voor de tv. Barman Besselse loopt zelfs niet even naar beneden om vers getapt bier te halen. Besselse: ,,Dan gaan ze nog denken dat ik open ben. Ik haal wel een kratje bij de supermarkt.’’

Dit artikel werd geplaatst op 9 juni 2021 op de website van AD.nl

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Onderzoeksbureau Markteffect brengt sponsormogelijkheden en -opbrengsten in kaart

Sponsors Eredivisie zeer positief over partnership

Wie is de hardloper? RunningNL en Markteffect geven antwoord

Sport als stimulans voor het sociaal domein: verbindend, inclusiever en duurzamer