Phone
🏆 Winnaar Marktonderzoeksbureau van het Jaar 2020 🏆

Mystery Guest van Het Onderwijscongres: Arne Duncan!

21 januari 2019

Op 16 mei 2019 organiseert Markteffect het grootste onderwijscongres van Nederland: Het Onderwijscongres. Het event zal plaatsvinden in het Philips Stadion in Eindhoven.

Als Mystery Guest heeft Markteffect niemand minder dan Arne Duncan weten te strikken! Arne Duncan was van 2009 tot en met 2016 Minister van Onderwijs in de U.S.A. onder het bewind van Barack Obama. Ook schreef hij een boek over het onderwijs: How Schools Work.

Minister van Onderwijs

In 2009 werd Arne Duncan benaderd door Barack Obama om Minister van Onderwijs te worden. Uiteindelijk bleek Ducan één van langst dienende kabinetsleden van president Obama’s regering. Hij was van 2009 tot 2016 minister van onderwijs in beide regeerperiodes van president Obama. Duncan’s ambtstermijn werd gekenmerkt door veeleisende hervormingsinitiatieven. Arne maakt de obstakels die leerlingen tegenkomen op school bespreekbaar die volgens hem kinderen in Amerika tegenhouden om te slagen op school.

How schools work

Afgelopen jaar publiceerde Duncan een boek over zijn ervaringen tijdens zijn ambtstermijn. Het boek start met de zin “Onderwijs is gebaseerd op leugens…” en in het boek stelt Arne dan ook dat er drie grote leugens zijn met betrekking tot het onderwijs:

  • We waarderen onderwijs: niemand stemt op basis van wat partijen beloven op het gebied van onderwijs (dit is relatief onbelangrijk voor de stemmer);
  • We waarderen docenten: docenten zijn vaak onderbetaald en ondergewaardeerd terwijl zij zo bepalend zijn voor het welzijn van onze kinderen. Ook een goede rector is allesbepalend: er is zelden een goede school zonder goede rector. Zij trekken talent aan en houden deze vast;
  • We waarderen kinderen: echter we investeren te weinig in peuterschool (terwijl dit een goede start bepaalt). In Amerika is een school voor kinderen relatief onveilig vanwege gun violence. Verder moet de basis goed zijn (leerlingen moeten zich veilig en goed voelen; voldoende eten,  etc.).

Master Key Note

Arne Duncan zal ons in zijn Key Note meenemen door zijn kijk op het Amerikaanse onderwijsstelsel, maar ook op het Nederlandse onderwijs. Welke lessen kunnen wij leren van de Amerikanen en wat doen wij juist erg goed? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten?

Het Onderwijscongres zit vol met tips en handvatten over hoe wij het onderwijs naar the next level kunnen brengen en hier zal Arne Duncan vanuit zijn expertise nog een belangrijke toevoegingen aan doen.


Meer weten?


Wilt u meer weten over Het Onderwijscongres 2019? Neem dan contact met ons op!


Edgar de Beule
Algemeen Directeur Markteffect