Phone
🏆 Winnaar Marktonderzoeksbureau van het Jaar 2020 🏆

Nieuws

Black Friday weekend populair in Nederland; 
Singles Day relatief onbekend

19 November 2020

De afgelopen jaren zien we iets bijzonders gebeuren in November: Black Friday, Cyber Monday en het nieuwe Singles Day – allemaal dagen waarbij winkels met ludieke acties komen & kortingen aanbieden. Dit jaar zijn deze bijzondere kortingsdagen nog iets meer bijzonder doordat door COVID-19 de winkelstraten zo leeg mogelijk moeten blijven. Kan 2020 hét jaar voor Cyber Monday? Of gaat Black Friday een Cyber Monday kopie zijn dit jaar? En hoe zat het met Singles Day?
Markteffect heeft in samenwerking met Only for Men een onderzoek uitgevoerd naar deze November dagen.

 


Is de gemiddelde Nederlander bekend met Black Friday, en gaat hij/zij meedoen? Wacht men liever tot Cyber Monday en is de opkomende trend van Singles Day ook te merken in Nederland? En de onvermijdelijk vraag: Gaan we dit jaar andere aankopen zien door COVID-19?

Doel

Inzicht krijgen in het aankoopgedrag van de Nederlandse consument rondom Black Friday, Cyber Monday en Singles Day.

Methode

Kwantitatief onderzoek uitgevoerd in oktober 2020 onder 1.014 respondenten.

Black Friday: ophalen in de winkel of bestellen via de laptop?
Het overwaaien van Black Friday vanuit de V.S. is succesvol: Waar vorig jaar 80% van de Nederlanders bekend waren met deze dag, zijn dat er dit jaar 87%. Ook de minder bekende Cyber Monday (43%) en Singles Day (23%) worden steeds bekender onder de Nederlandse consumenten. Een kwart van de consumenten geeft aan alleen online aankopen te gaan doen op Black Friday. Slechts 12% geeft aan alleen in fysieke winkels op koopjesjacht te gaan. Wij nemen Black Friday dus niet letterlijk over van de Amerikanen, maar voeren het op onze eigen manier uit: Geen drukke winkelstraten, maar vooral online koopjesjagen.

Black Friday, een Amerikaanse traditionele feestdag met stuntprijzen in fysieke winkels. Ieder jaar tijdens het laatste weekend van November (na Thanksgiving) geven winkels in de V.S. riante korting aan de eerste bezoekers, soms geven ze iets geheel gratis weg.
Deze dag trekt massa's mensen naar de winkelfilialen, vaak ruim vóór openingstijd om de beste deals te scoren. Begint meer op te leven in Nederland, maar wel op z'n eigen manier. 

Cyber Monday is de afsluiting van het Black Friday weekend. Ontstaan in 2005 als reactie op de hoge kortingen die fysieke winkels aanbieden op Black Friday; Cyber Monday staat in het teken van hoge kortingen die online webwinkels aanbieden. Door de jaren heen zijn Black Friday & Cyber Monday nauw verbonden met elkaar. 

Singles Day is een feestdag ontstaan in China waarin het vieren van het vrijgezellenleven centraal staat. Voor zo'n feestdag in het teken van de individue is ook maar één geschikte datum: 11 November, 11-11. 
Inmiddels is Singles Day uitgegroeid tot een feestdag die ook buiten China (online) wordt gevierd, al heeft het lang geduurd: De feestdag bestaat al sinds 1993. Ook op deze dag staat het vinden van kortingen & koopjes - voor jezelf - centraal.

20% van consumenten stelt aankopen uit tot Black Friday
Het overgrote deel van de consumenten die bekend zijn met Black Friday geven aan nog geen actie te hebben ondernomen om te weten welke producten ze die dag willen gaan kopen (86%). Van deze consument geeft één op de vijf mensen aan te wachten met hun aankoop tot Black Friday. Uit het onderzoek is gebleken dan men zich minder bezighoudt met Black Friday. Dit jaar geeft 44% aan al na te denken over de Black Friday aankopen. In 2019 was dit nog (51%), een significante afname.

Impact van COVID-19 op Black Friday aankoopgedrag
De productcategorie die het meest in trek is onder consumenten zijn computers en elektronica (24%). Hier zien we duidelijke effecten van de coronacrisis op het aankoopgedrag van consumenten. Vorig jaar was de productcategorie mode, schoenen en sieraden nog het meest populair (36%), nu zegt slechts 23% van de consumenten mode, schoenen of sieraden te gaan kopen. Deze daling zien we ook terug op Cyber Monday. Waar vorig jaar nog één op de vier aangaf mode, schoenen of sieraden te gaan kopen, is dat nu minder dan één op de vijf (17%).

quote

Bij Only for Men verwachten we een succesvolle November maand: we hebben in de eerste weken al een online omzet toename van 40% gezien! 
Van de November actiedagen [Black Friday & Cyber Monday] verwachten we een boost in online omzet; Singles Day leverde ons al een toename van 15% in online omzet op.  
Het onderzoek laat zien dat de consument aangeeft minder aankopen te willen uitstellen tot de November actiedagen, of überhaupt minder te willen aanschaffen. Het aankoopgedrag op de dag kan natuurlijk altijd afwijken van de aankoopintentie vooraf, wij verwachten dus dat deze actiedagen een groei in omzet met zich meebrengen.
Logischerwijs verwachten wij wel minder drukte in de winkels, de groei zal online plaatsvinden.
 

Rens Drost - Marketing & E-commerce manager Only for Men

Singles Day
Het Chinese Singles Day is onder Nederlandse consumenten minder bekend dan de Amerikaanse marketingstunts. Slechts één op de vier Nederlanders (24%) weet daadwerkelijk wat Singles Day inhoudt. Ook leeft deze dag minder onder de mensen die weten van het bestaan van deze dag. 90% van deze groep heeft namelijk geen actie ondernomen voor deze dag. 

Ten opzichte van vorig jaar leeft deze dag een stuk minder onder consumenten. Waar vorig jaar 16% nog aangaf een uitgave zeker uit te stellen tot deze dag, is dat dit jaar nog maar in slechts 8% van de gevallen. Opvallend is dat mode, schoenen en sieraden op deze dag net zo in trek zijn als vorig jaar, in tegenstelling tot de Black Friday en Cyber Monday. 15% geeft aan dat ze iets uit deze productcategorie gaan kopen. Een andere interessante bevinding is dat Singles Day gepromoot wordt als een dag om jezelf te trakteren. Toch geeft slechts 44% van de Nederlanders aan dat ze een aankoop voor zichzelf gaan doen. Bij Black Friday (54%) en Cyber Monday (53%) ligt dit percentage hoger.


Wil je weten wat marktonderzoek voor jouw organisatie kan betekenen?
 

Neem dan gerust contact op met ons op en we helpen je graag verder! 


Michael Petit
Manager Marketing