Phone
🏆 Winnaar Marktonderzoeksbureau van het Jaar 2020 🏆

Klantcase: Swiss Sense

Swiss Sense & Markteffect – Van gevoel naar werkelijkheid

Al meer dan 100 jaar staat de familie Diks garant voor slaapcomfort en sinds 2005 worden de eigen collecties aangeboden via de winkels van Swiss Sense. Het bedrijf is de afgelopen jaren getransformeerd tot een speler van formaat: productielocaties over de hele wereld, 1.300 mensen in dienst, meer dan 50 vrachtwagens, honderd eigen winkels en marktleider op het gebied van boxspringmatrassen.

Meer dan 1.300

medewerkers

Al meer dan 100 jaar

slaapcomfort én meer dan 100 vestigingen

Marktleider in boxspringmatrassen
Er zijn maar weinig bedrijven die de hele keten, van grondstof tot thuisbezorgd eindproduct, in eigen hand hebben. “Voor ons is dit een bewuste keuze. Als we het zelf doen, kunnen we het pas echt goed doen voor onze klanten en kunnen we een mooie en eerlijke prijs-/ kwaliteitverhouding bieden”, zegt Martin Diks, de vierde generatie van de beddenmakersfamilie die dit jaar honderd jaar actief is op het gebied van slaapcomfort. ‘’Onze marktpositie willen we graag uitbouwen en dat doen we met behulp van marktonderzoek.’’

Sturen op basis van marktonderzoek
Als je alles in eigen beheer hebt, is het belangrijk om zelfkritisch te blijven. Is je imago nog wel dat wat je wilt uitstralen? Is het een goed idee om een nieuwe markt aan te boren? Bestaat die markt eigenlijk wel en wat zoekt de consument precies? Om dit alles te onderzoeken, werkt Swiss Sense intensief samen met full-service marktonderzoeksbureau Markteffect.

quote

“Wij luisteren altijd eerst naar onze klanten en zijn een datagestuurde onderneming. Markteffect levert de data die wij zoeken op basis van uitgebreid (internationaal) marktonderzoek en na interne evaluatie zetten wij deze om tot actiepunten. Deze inzichten helpen ons om onze groei te kunnen faciliteren”, 

Martin Diks, CEO Swiss Sense

Als voorbeeld noemt hij de recente plannen om naast boxsprings ook matrassen in het assortiment op te nemen. De koper van een matras blijkt volgens Diks een totaal andere klant te zijn dan de consument die Swiss Sense ondertussen al tien jaar kent. Dit is vaak een meer emotioneel ingestelde klant, voor wie het belangrijk is hoe iets er uitziet, maar die compromisloos is op slaapcomfort. De matraskoper heeft, zo blijkt uit onderzoek van Markteffect, vaak hele andere overwegingen: hij zoekt een nieuw matras om bijvoorbeeld iets te doen aan fysieke klachten. “Deze uitkomst is erg interessant. We hadden wel het idee dat het anders zou zijn, maar onderbouwing door onderzoek is prettig”, zegt de CEO.

Buitenland
Swiss Sense is buiten Nederland actief in België, Duitsland en Oostenrijk, met respectievelijk acht, 34 en twee winkels. Om uit te breiden in Duitsland en Oostenrijk vroeg de Udense onderneming aan Markeffect om onderzoek te doen. Door uitgebreid vooronderzoek via klantenpanels heeft Markteffect aangetoond dat er in beide landen absoluut markt is voor boxsprings. “Markteffect is die uitkomsten nu aan het kwantificeren in een groter vervolgonderzoek, waarvan we de uitkomsten nog ontvangen”, zegt Diks.‘’Hiermee kunnen we opnieuw de waarde van goed en diepgaand onderzoek voor Swiss Sense aantonen.’’


Meer weten over dit onderzoek?

 

Meer weten over de manier waarop Markteffect inzicht kan geven in klantsegmenten, behoeften van klanten en de potentie in nieuw te betreden markten?

Markteffect voert voor diverse (inter)nationale opdrachtgevers onderzoek uit om strategische groei te kunnen realiseren. Vraag onze experts naar meer informatie en vrijblijvend advies!


Michael Petit
Client Consultant