FMCG Shopper decision tree (SDT)

Om consumenten en shoppers te overtuigen om uw merk of product te kiezen in de supermarkt, is het van essentieel belang dat u weet hoe de aankoop tot stand komt. Bij de aanschaf van FMCG- of foodproducten noemen we dit de shopper decision tree (SDT) of in sommige gevallen de category decision tree (CDT). In beide gevallen geeft het onderzoek inzicht in de route die een consument bewust of onbewust aflegt voordat hij of zij uw product in het winkelmandje legt.

Wij werken met

De Markteffect Shopper decision tree

Afhankelijk van de categorie waartoe uw product behoort en de aard van uw wensen wordt bepaald hoe dit onderzoek het beste uitgevoerd kan worden. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van zowel kwalitatief- als kwantitatief onderzoek.

Het kwalitatieve onderzoek geeft inzicht in de drivers, barriers, de gedachten en de gevoelens van consumenten. Dit wordt vaak gedaan door een fysieke groepsdiscussie of een Online Community. Hierbij kan er uitgebreid aangegeven worden waarom de consument bepaalde producten wel of niet koopt, hoe de aankoop tot stand komt en waar hij of zij op let. Daarnaast kan er gekeken worden naar hoe bijvoorbeeld een boodschappenlijst gemaakt wordt. Staat hier uw merk op of alleen uw categorie? Het kwalitatieve onderzoek biedt de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met de consument en door te vragen. Hier staat de waarom-vraag centraal.

Ook is het mogelijk om een fysiek winkelschap na te bootsen bij Markteffect op kantoor. Op deze manier kan men letterlijk voor het schap gezet worden en onze onderzoeksspecialisten meenemen in het gehele proces. Ter inspiratie kunt u een kijkje nemen bij de case die we voor Jos Poell hebben gedaan.

Het kwalitatieve onderzoek geeft een goed beeld van alle touchpoints, maar daarmee is het belang en de volgorde waarop deze plaatsvinden nog niet bekend. Om die reden voert Markteffect aanvullend kwantitatief onderzoek uit, vaak door middel van een online vragenlijst. Om ook hier dieper te gaan dan enkel een online vragenlijst, kunnen hier additionele methodieken aan toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld aan een conjoint analyse, impliciete associatie test of story mapping.

De uiteindelijke output van het onderzoek helpt u onder andere met category management, een goede shopper marketing strategie, trademarketing en het maken van schappenplannen.

drivers-barriers

Inzicht in de drivers en barriers om uw product wel of niet te kopen

lijst

Inzicht in de belangrijkste touchpoints in de aankoop journey

professional-3

U leert te begrijpen hoe de consument uw categorie ziet

Interpretatie en implementatie van de resultaten

Om er voor te zorgen dat de resultaten niet in de welbekende bureaulade verdwijnen, kunnen we u door middel van een strategische workshop (de Markteffect Next step session) helpen bij de interpretatie en implementatie van de onderzoeksresultaten. In deze sessie staan brainstorm, creativiteit en samenwerking centraal en gaan we samen met u aan de slag om de quick wins en de lange termijn verbeterpunten op te pakken en te verdelen.

Op deze manier zorgen we er samen voor dat de resultaten actionable zijn.

Vergelijkbare cases

Om een goed beeld te geven hoe marktonderzoek in de praktijk werkt en wat het u onderaan de streep oplevert, hebben wij enkele mooie cases voor u uitgewerkt. Het kan natuurlijk voorkomen dat u sommige vraagstukken herkent, omdat u deze bijvoorbeeld binnen uw eigen organisatie ook bent tegengekomen.

Customer journey onderzoek: Timing Uitzendbureau

Sturen op basis van marktonderzoek:
MarkteffectSwiss Sense

Naamsbekendheid- & imago-onderzoek:
Copar-Italiano

Brand tracker:
De Mandemakers Groep (DMG)

<p>Patrick <span>Evers</span></p>

Patrick Evers

Client Consultant